Модерните средства за мълниезащита

Уважаеми посетители на http://malnia.euroengineeringbg.com/,

аз съм инж. Христомир Иванов. Управител съм на фирма Евро Инженеринг, която е специализирана в областта на мълниезащитата и заема водещо място в нея.

Желая да споделя, че аз и колегите ми имаме натрупан богат опит в използването на модерните системи за мълниезащита, които отдавна вече са и в България. Използването на новите технологии ни убеди, че при подбора на такива средства, внимателно трябва да се оценява съчетанието между ефективност, качество и цена.

В дългогодишната си дейност ние успяхме да постигнем разумен баланс между тези три основни фактори и така да спечелим доверието на клиентите си, които представляват знакови фирми в българската икономика и в други сфери на обществения живот.

Евро Инженеринг разполага с много добре подготвени специалисти, които винаги са на разположение компетентно да Ви подпомогнат да направите най-целесъобразния за Вас избор на елементи и/или уредби за мълниезащита. Нека бъдем прагматични и да мислим в аванс – това ни подсказва и природата!

Едни от модерните съвременни средства за мълниезащита са мълниеприемниците с изпреварващо действие. По своята същност всеки от тях представлява сложно и специфично техническо съоръжение, което определя и неговата по-голяма цена. Българският пазар предлага различни по произход и качества такива стоки. А това прави изборът им по-труден.

Когато закупувате един по-скъп продукт (например автoмобил), Вие можете да обиколите автосалоните, да съпоставите дизайнерските решения, техническите параметри, цените и дори да изпробвате предлаганите образци. Така, според конкретните наблюдения и финансови възможности, Вие можете да направите своя оптимален избор.

При закупуване на мълниеприемник с изпреварващо действие нещата не стоят така. Тук Вие възприемате изделието единствено по неговия външен вид. Защитните му качества се проявяват само тогава, когато към него се насочи мълния.

На сегашния етап от своето професионално развитие вече смея да твърдя, че само след дългогодишно ползване на определена марка мълниеприемници с изпреварващо действие, специалистът може вярно да оцени тяхната ефективност и работоспособност. Този извод е много важен в сегашните условия на неетична „пазарна” икономика, където е налице несанкционирана поява на мълниеприемници със съмнителни качества и привличащи наивните клиенти необосновано ниски цени.

Професионалният ни интерес налага да познаваме произвежданите в съвременните европейски и световни фирми мълниеприемници с изпреварващо действие, както и техните цени. Тези фирми наистина предлагат високотехнологични изделия. В сравнение с конвенционалните мълниеприемни пръти цените им са много по-високи. Но това се дължи на многократно превишаващите ги технически възможности за мълниезащита (не само на самия защитаван обект, а и на прилежащите към него съоръжения и пространства) и дълговечна работоспособност. За това, мълниеприемниците с изпреварващо действие се предлагат с дългогодишен гаранционен срок. Определено смятаме, че ако получите предложение за цена по-малка от 1000 ÷1200 Euro да закупите „марков” мълниеприемник (дори с най-малкото изпреварващо време - в порядъка на 15 ÷ 20 µs), категоричният ни съвет е да подложете тази оферта на сериозна проверка. Горчивият опит показва, че продаваното изделие е докарано на външен вид копие на предлаганата Ви марка, изработено нелигитимно или в Китай, или в някоя югоизточно намираща се от нас страна. Това устройство в никакъв случай не отговаря на високите технологии за производство и гаранции за работоспособност. Тази измама крие много опасности, защото в повечето случаи става въпрос за лъже-мълниезащита на обекти, оборудвани със скъпа техника, или с присъствие в тях на много хора и особено - на деца.

Фирма „Евро Инженеринг” е ексклузивен представител на австрийската фирма Schirtec - производител на мълниеприемници с изпреварващо действие и на системи за защита от атмосферни и комутационни пренапрежения. Тя, както и „Евро Инженеринг”, притежават сертификат за качество ISO 9001:2000, с който предлагат своята продукция по цял свят.

„SCHIRTEC”“EВРО ИНЖЕНЕРИНГ”

През 2006 г. на петролната база на „Лукойл”, с. Ветрен, обл. Пазарджик, „Евро Инженеринг” монтира първия мълниеприемник с изпреварващо действие, произведен от „Schirtec”.

През януари 2009 г. на „Mall Варна Tower” наши специалисти поставиха две хилядния ни мълниеприемник от този вид, монтиран на територията на страната.

Ние се гордеем с този си юбилей, както и с това, че сме удостоени с приза „Най-добър дистрибутор за 2008 година”.

За всичките реализирани само за последните 3 години мълниезащитни и заземителни уредби, на които са поставени тези 2000 мълниеприемници, не сме допуснали нито една рекламация или претенция от нашите клиенти. Напротив! Притежаваме множество референции – признание за качеството на нашата работа и достойнствата на продуктите на „Schirtec”. Автори на тези референции са такива уважавани в страната и чужбина фирми, като: АЕЦ Козлодуй” ЕАД, „Асарел Медет” ЕООД, „АС Стройинженеринг” ООД, „Атко Трейд” ЕООД, „Балканстрой” АД, „БИЦ ИЗОТ” АД, „Вилмат Холдинг” ООД, „Галчев Инженеринг Груп” АД, „ГБС” АД, „Електрон Радиоком” ООД, „Етон” ЕООД, „Комерс ММ” ЕООД, „Крит” ЕООД, „Лукатекс” ЕООД, “Лукойл Нефтохим” АД – „ПСБ Ветрен”, „Нафтекс Инженеринг” АД: Завод за Европрефабрикати - с. Равно поле, Комплексна база – „Чефин България”, Складова база „Биомет”, „Национален Център на Аграрни науки”, „Нестле България”, АД, „OBO BETTERMAN Bulgaria” ЕООД, I СОУ „П. П. Славейков”, „Реставрация” ЕАД, „Стилстрой 73”. „Термоконтрол” ЕООД, гр.Севлиево и др.

Това показва, че предлаганите от нас мълниеприемници и системи за защита от пренапреженияSchirtec”, притежават всички качества, които ги правят без конкуренция на българския пазар.